Het praktijkexamen afleggen voor jouw autorijbewijs: een bijzondere en spannende dag die voor veel van ons een speciaal moment mag zijn. De meeste mensen zijn behoorlijk gespannen voor zo’n examen. Wat natuurlijk ook best logisch is, want als vrij onervaren rijder wordt er nauwkeurig op je gelet en de drang om te slagen is natuurlijk aanwezig! Niet iedereen slaagt in 1 keer en dit komt mede door veel voorkomende valkuilen die je door stress nog wel eens kunt vergeten. Daarom geven wij jou wat informatie waar je (extra) goed op moet letten!

  1. Goed kijken

Dit is reden nummer 1 waardoor veel mensen niet in 1 keer slagen. De examinator zal hier goed opletten en waarschijnlijk heeft jouw instructeur dit er ook al ingehamerd. Volg de 3 stappen: binnenspiegel, buitenspiegel, achter de schouder. Laat echt zien dat je goed kijkt (voor jouw gevoel bijna overdreven)!

2. Rijden in wegen waar je niet in mag

Examinators houden van instinkers. Moet je een woonwijk in rijden? Let dan op borden, want grote kans dat ze je een weg in willen laten gaan waar je niet in mag! Let hier ook goed op je snelheid i.v.m. spelende kinderen en kijk goed naar rechts, want rechts heeft voorrang!

3. Voldoende afstand houden

Door stress vergeten sommige mensen nog wel eens om voldoende afstand te houden van andere auto’s. Let hier vooral op op de snelweg! Ook bij het wachten voor een stoplicht. Eigenlijk gewoon overal!

4. Voorrangregels

Voorrangregels blijven lastig. Onthoud de hele rit door dat rechtsvoorrang heeft. Let verder op voorrangsborden, haaientanden en andere voorrangstekens. Ook dit is een heel belangrijk onderdeel dat zwaar weegt voor een examinator.

5. De plaats op de weg

De plaats op de weg is ook belangrijk. Blijf niet onnodig links rijden. Hier zal je op afgerekend worden, want dit bevorderd de doorstroming niet. Ook als je voor een stoplicht staat en er staan op de rechterbaan 6 auto’s, ga dan naar de linkerbaan. Want ook doorstroming van het verkeer in een belangrijk puntje.

Ook hulp nodig bij theorie examens oefenen? Bij theorie.nl kun je oefenexamens maken waardoor je optimaal voorbereid bent op het auto theorie examen! Succes en wij hopen dat jullie in 1 keer slagen!